Povestea Vegital a inceput acum 17 ani, cand fiica mea cea mica, Nóri, a dezvoltat simptome strans legate de consumul de lapte, cum ar fi balonare, diaree si oboseala. La inceput nu mi-am dat seama ca e vorba de intoleranta la lactate, asa ca am baut cu bucurie lapte si am copt si gatit cu el.
Nu dupa mult timp, la sfatul unui gastroenterolog, am renuntat la produse lactate timp de un an, apoi am incercat sa revenim la baut lapte. Am jucat acest "joc" si desi pe termen scurt parea ca totul e mai bine, din pacate, de fiecare data problema a revenit cu simptome din ce in ce mai severe.
Asa ca am decis sa incetam definitiv sa bem lapte.
Un sfat bun de la un profesor chinez:
Am trait cateva luni in China, unde am tratat leziunile neurologice ale lui Nóri la nastere si unde sensibilitatea la lapte ne-a afectat pe amandoi.
I-am spus profesorului ca suntem foarte bine, nu ar fi nicio problema, dar ne luptam cu diareea. Bineinteles, ne-a intrebat imediat despre obiceiurile noastre alimentare, apoi si-a mangaiat barba gri si a rostit propozitia care ne-a schimbat intreaga viata:
„Va rog sa retineti ceva: cele 3 probleme principale ale omului occidental sunt consumul excesiv de alcool, stresul constant si consumul de lapte animal”. De la el am auzit prima data sintagma devenita de atunci un slogan larg raspandit: „laptele nu este pentru oameni, ci pentru copilul vacii”.
Acest lucru ne-a condus pe o cale pe care inca ne aflam si prin care acum am putut sa ajutam mii de oameni.
Cum sa mergi mai departe fara lapte?
Cei care au laptele ca parte integranta a dietei lor au mari probleme cand se dovedeste ca trebuie sa traiasca tot restul vietii fara acest asa-zis aliment sanatos.
Dar cum? Bine, nu bem lapte, dar cum coacem clatite, cum gatim o leguma, cum facem pufuleti de orez? Situatia nu este atat de dramatica cand avem de-a face doar cu intoleranta la lactoza, dar o alergie la proteinele din lapte necesita schimbari serioase, intrucat cei sensibili la cazeina nu pot manca produse fermentate sau branzeturi.
Desigur, exista optiuni, intrucat unele bauturi de inlocuire a laptelui pe baza de plante sunt disponibile in magazine, doar la un pret ridicat, ceea ce impovareaza semnificativ bugetul familiei.
Apoi puteti gati pe aragaz cu amestecare continua, macinare, strecurare si apoi spalare multe vase murdare. Cu toate acestea, nu multe gospodine au rabdarea sau timpul pentru asta.
Stiu despre ce vorbesc, le-am incercat pe toate.
Decizia a venit repede, deoarece aceasta situatie striga dupa o solutie!
Si asa incepe proiectul Vegetal!
In 2012, am finalizat modulul de baza de naturopatie cu profesorul de naturopatie Laszló Béky, care este un cunoscator serios si instructor pe probleme si solutii gastroenterologice care promoveaza vindecarea. Cu el, m-am intalnit si fata in fata cu oameni se lupta cu probleme digestive, cati dintre compatriotii mei au alergii alimentare si cati cauta cu disperare o solutie la o provocare serioasa din viata lor:
Ce ar trebui sa beau in loc de lapte, ce sa-i dau copilului meu si ce ar trebui sa gatesc daca sunt intolerant la lactoza sau alergic la proteinele din lapte?
Am comandat din China masini de preparare a bauturilor pe baza de plante, dar nu numai pentru mine, am mai cumparat si alte 100, care au fost rupte in 3 luni, astfel incat aproape nimeni nu stia ce este acest dispozitiv.
Am inceput cu un site rudimentar si o simpla pagina de Facebook cu colega mea de atunci, Regina Palfy, careia ii sunt si astazi recunoscatoare. Mi-a fost partener atat in ​​dezvoltarea retetelor, cat si in a face cunoscute aparatele.
Al doilea transport a constat din mult mai multe dispozitive si a ajuns in Ungaria sub marca protejata Vegital. Pana atunci, departamentul nostru de service era, de asemenea, in functiune si sub conducerea sotului meu, Imre Farkas, ale carui cunostinte tehnice si expertiza ofera inca asigurarea ca orice probleme operationale care apar vor fi remediate rapid si eficient.
Ne dezvoltam constant
De atunci, in calitate de inginer tehnic, Imre a cooperat continuu cu producatorii si a perfectionat dispozitivele cu diverse sugestii, in timp ce ma gandesc constant la cum sa fac programele colorate si sa folosesc masinile pentru cat mai multe functii posibile.
Am testat multa vreme, de exemplu, programele de preparare a alimentelor in loturi pentru aparatele Rainbow, care pot fi folosite pentru a pregati nu numai inlocuitori de lapte si supe crema, ci si orice mancare care trebuie doar gatita, dar nu nu necesita macinare.
Astazi, utilizarea masinilor s-a extins semnificativ, spre bucuria gospodinelor.
Astazi, multe dintre retetele noastre sunt in domeniul public, multi oameni urmaresc retetele noastre atat pe site-ul nostru, pe paginile noastre de Facebook, cat si in videoclipurile noastre, unde nu aratam doar cum sa gatim „laptele” prin apasarea unui buton, dar si modul in care acestea pot fi folosite pentru orice altceva.
Vegital opereaza in prezent cu 6 persoane si mai multi angajati externi, o retea de parteneri reseller si se dezvolta dinamic, datorita muncii dedicate a angajatilor nostri, parcului nostru de masini inovator in continua schimbare si, nu in ultimul rand, increderii clientilor nostri.
Ildikó Halaszi, fondator Vegital
In Romania, produsele Vegital sunt disponibile prin partenerul nostru Bio Holistic Srl, care are o poveste asemanatoare cu a noastra dar pe partea de produse bio.